ענף הקנאביס מוצף, ירידת מחירים צפויה, המגדלים חוששים מקריסה

מעל 10 טון קנאביס הובאו לישראל מחו"ל מתחילת השנה - שיא עולמי שהביא החודש לראשונה להצפה ועודף בשוק. בהתאם, בקרוב צפויה ירידת מחירים של מוצרים לקראת פגות תוקף. הנפגעים מ"צונאמי הייבוא" הם בעלי החוות הקטנות שדורשים היתר ייצוא. מנגד יש מי שקובע: "הסחורה הישראלית לא מספיק טובה".

בימים ובשבועות הקרובים צפויה ירידה, לפחות זמנית, במחירי חלק ממוצרי וזני הקנאביס הרפואי בישראל, זאת לאחר תקופה של כשנתיים במהלכן עלה המחיר, חודש אחרי חודש, מאז החלה הרפורמה בענף – כך מעריכים גורמים בתעשייה וכך גם ניתן ללמוד מעיון בתפריטי המלאי של קנאביס בבתי המרקחת המלאים ועשירים מתמיד.

אחרי מחסור שנמשך קרוב לשנה, עד סוף שנת 2019, בעיקר של זנים חזקים מקטגוריית T20 (עם כ-20% THC) אך גם מקטגוריות T15 ו-T10, החליט משרד הבריאות להתיר ייבוא חופשי של קנאביס מחו”ל. מאז ינואר 2020 הובאו לארץ מעל 10 טון קנאביס, שמילאו את מדפי החנויות והפכו את ישראל ליבואנית הגדולה בעולם.

מלאי הקנאביס האיכותי מחו”ל נחת בארץ, רובו ככולו היישר לקטגוריה T20, ונוספו על הזנים הישראליים לקטגוריה מתחת, T15, עד כדי הצפה של קטגוריה זו. בימים האחרונים מסתמן שלב נוסף בתהליך ההצפה – מעיון בנתוני המלאי היום ניתן לקבוע שאוגוסט 2020 היא נקודת מפנה בה גם קטגוריה T20 הוצפה במלאי עשיר ומגוון.

תפריטי מלאי קנאביס רפואי בבתי מרקחת 'תל חי' באשדוד ו'פרס נובל' בראשל"צ
מלאי עשיר של זני T20 שהיו במחסור עד לפני מספר שבועות (תפריטי מלאי קנאביס רפואי בבתי מרקחת ‘תל חי’ באשדוד ו’פרס נובל’ בראשל”צ – מהבוקר, 30.8.20)

הצפה זו של סחורה בשוק, יחד עם העובדה שתוקף מוצרי הקנאביס עומד לרוב על כחצי שנה בלבד ועומד לפוג, וכן שטונות רבות נוספות של קנאביס צפויות להגיע מחו”ל בחודשים הקרובים, צפוי להוביל להוזלת מחירים בימים ובשבועות הקרובים, בעיקר בקטגוריה T15, של מלאים שאם לא יימכרו יישלחו להשמדה.

סימנים ראשונים לירידת מחירים כזו נראו כבר בשבוע שעבר כשאחת החברות הודיעה על הנחה של כמה עשרות שקלים בממוצע על רשימה של זני T15, עד מחיר של 199 ש”ח במקום 200-250 לרוב בקטגוריה זו. בקרוב, כך נודע למגזין קנאביס, יכריזו חברות נוספות על הנחות נוספות, אפילו עד כ-50% מהעלות, כלומר עד 100-150 ש”ח לשקית.

המטופלים מרוויחים בעלי החוות המפסידים

מי שפחות מרוצה מתופעת הייבוא, ולמעשה נפגע כבר היום מהצפת השוק, הם מגדלי הקנאביס בארץ, בעיקר החדשים מביניהם, הקטנים, שחוששים מפשיטת רגל בגלל עודף סחורה בשוק. על פי הערכות יש היתכנות אמיתית לכך שכבר בחודשים הקרובים עד ייסגרו או יימכרו כ-50% מכ-30 החוות בארץ, שרובן עדיין לא פעילות.

בניסיון למנוע קריסה כזו, בודקים בעלי חברות האם וכיצד ניתן לעצור, או לפחות לצמצם, את המשך הייבוא של קנאביס מחו”ל. בין השאר נבחנות אופציות של הליכים משפטיים, עתירה לבג”ץ, הקמת “שולחן מגדלים” חדש בדומה לזה שהיה באסדרה הישנה, ועוד. כך או כך, הם כועסים מאוד על המצב, וחוששים מהעתיד לבוא.

משלוח אריזות ג'ין גאי, זן קנאביס מקנדה
משלוח אריזות ג’ין גאי מקנדה, אחד הבולטים שבזנים מייבוא מחו”ל

“מי שלא טוב במיוחד יתקשה בגיוס כסף, החגיגה של הגיוסים נגמרה,” אומר למגזין קנאביס בכיר מאחת החברות, המנוסה בשוק ההון. לדבריו סכומי עתק שהושקעו בחברות החדשות על ידי הציבור, מתוך ציפייה לבוננזה כלכלית, לא יושקעו כך בשנית. “הבלון התפוצץ,” הוא אומר, “והוא יתנפח שוב אולי כשתבוא הלגליזציה”.

ירידה זו במחירים תאפשר לסגן שר הבריאות קיש לסמן “וי” ראשון על ירידת מחירים, אם כי לא מדובר בתוצאה של יוזמה שלו, אלא נגזרת של כוחות השוק החופשי. דרישתו של קיש לקבל 100 מיליון ש”ח ממשרד האוצר לצורך סבסוד כ-20% מעלויות הקנאביס למטופלים, לא תיענה כנראה. גם היוזמה להטיל פיקוח מחירים קרסה בינתיים.

איזה קנאביס אתה?

“המדינה רוצחת את החוות, שיפתחו את הייצוא”

“יש פה בעיה ערכית קשה, הוליכו שולל את המגדלים החדשים כשעודדו אותם להיכנס לענף החדש,” אומר חגי הילמן, מותיקי הענף ומנהל הרגולציה בחברת BOL פארמה. “אם לא רוצים את התעשייה הישראלית אז לפחות שיפצו את העוסקים, שיחזירו להם 90% מההשקעה נניח, וישחררו אותם מהענף.”

לדבריו “יש כ-30 חוות חדשות, מתוכן 8 ותיקות, אז בערך 20 עד 25 חוות בבעיה קשה. אם לא עכשיו עוד חצי שנה. אם היו מגדילים את מספר המטופלים, או פותחים את השוק לייצוא, שיעשו לגליזציה, אני לא יודע, אבל כרגע המדינה פשוט רוצחת את החוות האלה. אין ייצוא, אין הגבלה על ייבוא, למה צריך בכלל חוות ישראליות? שכל אחד יפתח עסק, ירשום את עצמו כבית מסחר, יבואן, ויתחיל לייבא מחו”ל ולשווק בחנויות”.

לגבי הטענה שהמגדלים הישראליים פשוט לא מצליחים להגיע לאיכות גבוהה ואחוזי THC מספקים לקטגוריית T20 ולכן יש צורך בייבוא, משיב הילמן כי “זה לא משנה, אנשים הולכו שולל, השקיעו הון עתק, ונותרו בלי כלום. אפשר גם לבטל את האפשרות לייבא. המגדלים ישתפרו ויהיה מספיק T20. חוץ מזה, מי אמר שכולם צריכים T20?”

כמה עולה לך בממוצע אריזה אחת של קנאביס רפואי? - מטופלי קנאביס רפואי (מקור: סקר מגזין קנאביס, 2020)
כמה עולה לך בממוצע אריזה אחת של קנאביס רפואי? – מטופלי קנאביס רפואי (מקור: סקר מגזין קנאביס, 2020)

לדבריו “חברות חדשות לא מצליחות למכור את הסחורה שלהן. הם באים למפעל והמפעל אומר להם ‘לא צריך T15’. ובאמת אין למפעל מה לעשות עם הסחורה הזאת. אולי צריך שיקום שולחן מגדלים, שייצג את החוות, כמו שהיה פעם. אנשים נכנסו לדבר הזה בעידוד המדינה ורבים פשוט יפשטו את הרגל”.

מבחינה משפטית הוא חושב שאין כלים לחסום את הייבוא “אבל הרגולטור כן יכול להחליט לשלוט על המלאים, למשל בעונת ההבשלה של ענבים מטילים מכסי-מגן על ייבוא ענבים מחו”ל, ומשחררים אותם כשחסר מלאי מקומי. אותו דבר עם קנאביס, אפשר להטיל מכסי מגן למשל ברגע שעודף הסחורה עובר את רף ה-150%”.

ואכן, למגזין קנאביס נודע כי במשרד החקלאות גם כן מוטרדים מהסוגיה ואף בדקו בימים האחרונים אפשרויות שונות להטלת מגבלות על ייבוא קנאביס מחו”ל, אך לא הצליחו להגיע להסכמות והחליטו שלא להתערב בשלב זה. יש אומרים שהכל נעשה בתיאום עם משרד הבריאות, שמאמין שכאשר השוק יוצף המחירים ירדו מעצמם.

“רמת הגידול בישראל בינונית מינוס. ללא הייבוא המחיר היה עולה”

יש גם מי שחושב אחרת כמובן, וטוען כי מעולם לא הובטח שום דבר לאף אחד מהמגדלים הישראליים. גורם בענף, שהעדיף להישאר בעילום שם, אומר כי לא רק שאסור לעצור את הייבוא, אלא שבלי הייבוא המגדלים הישראליים היו מנצלים את המצב ומשווקים סחורה באיכות נמוכה ובעלויות גבוהות בהרבה.

“קח לדוגמה הזן PK,” הוא מפרט, “באיזה מחיר הוא נמכר באסדרה החדשה בתחילת הדרך? 390 ש”ח לשקית! כי לא היתה תחרות. גם הזן ‘אלסקה’ התחיל עם 160 ש”ח באסדרה החדשה ועלה עד 250 ש”ח, וזה זן שהוא בסך הכל עם 12% THC. להביא מוצר של 12% THC ב-250 ש”ח? זה הקנאביס הכי יקר בעולם”.

פי קיי SUPPORT PK
“כשלא היה ייבוא מכרו אותו ב-390 ש”ח, כשהתחיל הייבוא הם הורידו את המחיר בחדות” – זן קנאביס פי.קיי (PK)

“המגדלים לא קיבלו שום הבטחה להצלחה, ואף אחד לא עודד אותם להיכנס לענף,” הוא מוסיף. “הם השקיעו מתוך אופורטוניזם, השקיעו כסף כדי להרוויח. המטופלים צריכים לקבל את הכי טוב. זה מה שעשה הייבוא. מגדלים יימדדו לפי איכות, ומי שלא מצליח אין לו זכות קיום. מה רוצים? תעשייה שהיא פייק?”

עוד הוא קובע כי “לא נעים להגיד אבל רמת הגידול בישראל היא בינונית מינוס. היום האיכות הישראלית היא הנמוכה בעולם. לא נעים, אבל זו האמת. רוב המגדלים הישראליים השקיעו את המינימום כדי לקבל את התקן. השקעה של 7-8 מיליון ש”ח, בלי השקעה במנורות, בהחשכה כמו שצריך, וככה הם מוציאים דברים לא ראויים.”

“לדוגמה, הרבה מהחוות קנו נורות פוטו-פיריודיות, כאלה ש’עובדות’ על הצמח שיחשוב שהוא מתחת לשמש,” הוא מסביר. “זה הנורות הכי זולות, שקל אחד. הצמח יפרח, אבל אי אפשר לעבוד עליו, הוא יהיה פרח חסר טעם, ריח, טרפנים, הוא מבין שעובדים עליו. זה כמו לגדל אבטיח לא בעונה, אתה יכול אבל זה יצא לא טעים”.

לא רק איכות, גם כמות לדבריו מושפעת מזה, וזו הסיבה שהיה בישראל מחסור חמור עד שהחל הייבוא. “אי אפשר ממתקן מינימלי, גם אם הוא עומד בתקן, להוציא 4 מחזורים איכותיים בשנה,” הוא אומר. “הם מוציאים מחזור אחד, גג שניים טובים יחסית בשנה, ובחורף לא מבינים למה יוצא להם 15% THC במקסימום”.

“היה רגע אחד, קצר, שבארץ היתה כבר אסדרה חדשה, אבל בלי ייבוא,” הוא מסכם. “ברגע הזה המחיר הגיע ל-390 ש”ח. אם לא היה ייבוא, אלה היו המחירים גם היום, בין 300 ל-400 ש”ח, והמטופלים היו קונים את זה כי לא היתה ברירה. אז מה רוצים? שהמטופלים יקבלו סחורה בינונית? שילמדו לגדל או שיחליפו מקצוע”.

“יכולנו להיות במשחק, אבל לא מגיעים ל-T20. כשנגיע – נשבור את השוק”

בשיחה עם מגזין קנאביס מעיד בעל אחת מהחוות הקטנות שנמצאות בתחילת הדרך כי הם עצמם אכן לא נכנסו לשוק פשוט מכיוון שיש הצפה של קנאביס בקטגוריית T15. “יכולנו להיות בשוק מזמן אבל לא מצליחים להגיע למעל 20% THC, אז מעדיפים לא לצאת עדיין,” הוא מסביר. “ל-T20 עם אחוזי THC שהם לא מעל ה19% אין ביקוש”.

להערכתו מה שצפוי לקרות זה שמוצרי ה’פרימיום’, מייבוא למשל, אינדור, הידרו, ואחרים, איכותיים יותר, יעלו למחירים גבוהים אף יותר מהמחירים כיום, העומדים על 250-300 ש”ח. במקביל תהיה להערכתו גם סחורה פחות איכותית ונוצצת, שתימכר במחירים נמוכים עבור מי שלא יוכלו לשלם את הסכומים המלאים.

חוות קנאביס רפואי יוניבו
“האיכות בישראל היא בינונית מינוס, זו האמת” – צמחי קנאביס בחוות קנאביס רפואי בצפון הארץ.

“אין מה לעשות, זה יצטרך להתחלק לשניים,” הוא אומר. “מטופל שיהיה מוכן לשלם הרבה על תרופה שהיא איכותית, ישלם. זה כמו שמישהו קונה יין פשוט בסופר, ויש מישהו פיינשמעקר שיקנה יין ב-200 שקל, שמשקיע בזה. הייבוא לא יכול להישאר במחירים נורמליים”.

כדי בכל זאת להיכנס לשוק בכח, מתכוונים חלק מהעוסקים החדשים “לשבור את השוק” על ידי שיווק סחורה טובה יחסית במחירי רצפה, הערכות מדברות אף על עד 100 ש”ח לשקית מסוגים מסויימים. בין השאר הם בונים גם על היוזמה של סגן שר הבריאות קיש להתיר שיווק ישיר, “מהמפעל למטופל”.

“זה הולך לכיוון של 150 ש”ח לשקית עבור חלק מהמוצרים”

“אם באמת תתאפשר התכנית הזאת לשווק ישירות ממתקן אחסנה או הפצה, אין סיבה שזה יהיה מחיר כזה גבוה,” מסביר אחד מהם. “בית מרקחת גוזר בין 30% ל-40% מהרווחיות. אם אתה מוריד את זה, וגם מגדל בעצמך, וגם מעבד בעצמך, אז למה זה צריך להגיע למחירים המטורפים האלה בבתי המרקחת?”

גם הוא כמו כל העוסקים בענף למעשה, מאמין כי “יש סכנה לקיומן של יותר מ-50% מהחוות החדשות, בעיקר אלה שנמצאות עוד לפני כניסה לשוק”. כדי לפתור את הבעיה הוא מבקש שיתירו ייצוא לחו”ל, גם אם ניתן בימים אלה לייצא בעיקר שמן ולא תפרחות, ולמספר מצומצם של מדינות ומול תחרות בינלאומית.

“אם מתירים ייבוא למה אין ייצוא?” הוא תוהה. “זה אמור להיות שוק חופשי, אז למה נותנים אחד ומגבילים את השני? בכל מדינה מתוקנת כשהייבוא נפתח, גם הייצוא נפתח. אם הייבוא היום זה 22% THC ומעלה, ולא מצליחים להגיע לזה בארץ, אז אני מבין שיענו על הדבר הספציפי הזה, אבל אל תביאו את הכל (מתחת ל-20% THC).”

תפרחת קנאטה (Kanata) - אינדיקה T20/C4 - אינדור - אורגניגרם
10 טון קנאביס כבר הובאו מחו”ל מתחילת השנה. “המדינה רוצחת את החוות הקטנות”. בתמונה: תפרחת קנאטה (Kanata) – אינדיקה T20/C4 אינדור מייבוא מקנדה.

בניגוד למה שהעיד גורם אחר, הוא מאמין ש”יש בארץ סחורה טובה, זה לא מה שהיה פעם. גם הגידולים שלנו, כבר משקיעים בפרח, עושים טרים ידני, זה לא מה שהיה, שהיו קונים כי לא היתה ברירה. אי אפשר להרים ענף שהשקיעו בו מאות מיליונים ולהגביל אותו ככה. אני מעריך שרק חצי מהחוות תשארנה ‘בחיים’.”

לגבי ירידת מחירים צפויה גם הוא מעריך כי זה קרוב מתמיד. “בשלב זה לא יעצרו את הייבוא, לפחות כל עוד לא יהיה T20 מתוצרת הארץ במחירים נוחים. בקרוב מאוד ירדו המחירים של חלק מהמוצרים מגידול מקומי. זה אפשרי, וזה גם יקרה, זה יגיע למחירים של 150 ש”ח לשקית, אין ספק שזה הולך לשם עבור חלק מהמוצרים”.

“לפני שהתחיל כל הייבוא וכל הטירוף על T20 וצפונה, כל המפעלים עמדו אצלי בתור, כי אנחנו מגדלים זן מבוקש,” הוא מספר. “ואז התחיל הייבוא של מעל 20% THC. עכשיו אין עם מי לדבר. זה נורמלי שמטופלים מתחילים עם T20? כשמישהו מקבל אקמול הוא ישר מתחיל עם החזק ביותר?”

“משקיעים יקימו מתקן קטן לגידול עם מינימום של המינימום של דרישות, ואפילו לא יפעילו אותו. או למשל יקבלו רק רישיון בית מסחר, ייבאו מחו”ל, וישווקו בארץ. אז למה צריך גידול קנאביס בישראל בכלל? הפתרון האמיתי זה לפתוח את הייצוא, וזה אולי יאזן. ממה שאני שומע גם הרגולטור לא מבסוט מהסיטואציה, זה לא מה שתוכנן.”

המשך קריאה
Back to top button
x
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר